niedziela, 30 marca 2014

Kapusta w marynacie z octu ziołowego

Absolutnie genialny przepis. Jest to najlepsza wersja kapusty, jaką dane mi było jeść. Jedyny minus tego przepisu jest taki, że ciężko w Polsce o ocet ziołowy, więc pozostaje Wam allegro, albo znajomi za naszą zachodnią granicą ;) Ja użyłam tego octu.


wtorek, 25 marca 2014

piątek, 21 marca 2014

Śledź zapiekany z masłem i bazylią

Ostatnio słyszałam, że w Polsce spadło drastycznie spożycie śledzi. Powodem tego jest nie tylko fakt, że dostepnych jest obecnie wiele innych ryb, ale wiąże się to również z faktem...że spadło spożycie wódki :) Jeżeli kogoś poruszyła ta historia i chciałby przyczynić się do ponownego wzrostu zainteresowania tą popularną niegdyś rybą, przedstawiam banalnie prosty przepis na śledzie z piekarnika. Dzięki bazylii mają cudowny lekki smak, więc w sam raz nadają się do wiosennego menu!

poniedziałek, 17 marca 2014

Sałatka z fasolką szparagową

Nazwałabym tą sałatkę przedwiosenną, bo smakuje lekko, ale jednak dostarcza solidną ilość kalorii ;) Smakuje świetnie sama, ale równie dobrze sprawdza się w towarzystwie grillowanego kurczaka lub kiełbasek na ciepło.