środa, 29 kwietnia 2015

Kakaowo kokosowa granola

To moje pierwsze podejście do granoli i zarazem pierwszy przepis w zakupionej niedawno, absolutnie cudownej książce The Vintage Tea Party Book. Książka zawiera w większości przepisy - klasyki lat 50, ale również instrukcje jak uszyć fartuszek, jak się czesać i malować w stylu pin-up albo jak dekorować porcelanę. Wydanie jest przepiękne a przepisy w większości proste i zawierające dostępne powszechnie składniki. Będę często z niej korzystać, więc nawet jeśli nie możecie mieć tej książki, obiecuję regularnie zamieszczać przepisy w niej zawarte :)


poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kapusta zasmażana

Ten sposób przygotowywania kapusty "wyniosłam z domu" :) Moja mama zawsze przygotowuje ją na wigilię, ja jednak tak bardzo ją lubię, że gości na moim stole częściej niż raz w roku ;)


piątek, 24 kwietnia 2015

Lemoniada

Właściwie to ekspresowa lemoniada, którą można zrobić w kilka minut, jeśli tylko ma się pod ręką lód :) Podane składniki wystarczają na jedną porcję widoczną na zdjęciu, ale możecie zrobić też cały dzbanek mnożąc odpowiednio ilość składników. Poniższe proporcje odpowiadają idealnie moim preferencjom, jeżeli dla Was jest zbyt kwaśna lub słodka, śmiało możecie ingerować w ilości :)

Słoik ze słomką

piątek, 17 kwietnia 2015

Sos śmietanowy z boczkiem i szpinakiem

Ten sos jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno jako dodatek do kasz jak i do makaronu. Jeżeli mamy kawałek sera pleśniowego typu gorgonzola, możemy spokojnie dorzucić go do sosu :)


niedziela, 5 kwietnia 2015

Red Velvet Cake

Amerykański klasyk. Jest z nim związana historia pewnej kobiety, która po spróbowaniu tego ciasta w restauracji hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku, poprosiła o przepis. Otrzymała go, ale w zamian do jej rachunku doliczono 100 (lub 200 albo i 350! - zależy od wersji) dolarów. W ramach "zemsty" kobieta szybko rozpowszechniła przepis rozdając go wszystkim napotkanym przechodniom. Dodatkowo, podobno kiedyś ciasto miało kolor czerwony bez dodatku barwnika. Miało nabierać takiej barwy w wyniku reakcji chemicznych zachodzących między ówczesnym, mniej przetworzonym niż dzisiaj, kakao i sodą oczyszczoną, a octem i maślanką. Zresztą sami zobaczycie co powstanie po wymieszaniu sody z octem.
Ale do rzeczy. Red Velvet Cake to ciasto kuszące kolorem, ale także wyraźnie waniliowym smakiem, przełamanym delikatnie słonymi i kwaśnymi nutami. Jak raz je upieczecie, będziecie pewnie do niego wracać i nie zniechęci Was nawet to, że cała kuchnia jest w czerwonym barwniku:)
Ważna uwaga - konieczne jest użycie WSZYSTKICH składników. Wszystkich, czyli kakao, wanilii, maślanki i octu winnego również:)


sobota, 4 kwietnia 2015

Bardzo cytrynowe ciasto

Jako wielbicielka ciast cytrynowych nieustannie odkrywam i z chęcią testuję nowe przepisy na cytrynowe wypieki. Dzisiaj pierwszy raz na moim blogu ciasto cytrynowe z kremem. Bazowałam na przepisie Nigelli, jednak jak to zwykle bywa, już w trakcie przygotowywania masy postanowiłam dodać sok z cytryny i ostatecznie zamiast nasączyć ciasto syropem, jak poleca autorka, przełożyłam je kremem serowo-cytrynowym. Wyszło pysznie! :)