niedziela, 31 lipca 2016

Pancakes z porzeczkami

Jeżeli idealne letnie śniadanie nie musi być koniecznie lekkie ;) to ten przepis może nosić takie właśnie miano. Kwaśny smak porzeczek idealnie przełamuje słodycz pancakes oraz miodu, którym zawsze polewam te pyszne amerykańskie placuszki. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, póki porzeczki są dostępne :)



poniedziałek, 25 lipca 2016

Tarta z serem i porzeczkami

Sezon na pyszne owoce w pełni, zachęcam więc to upieczenia pysznej tarty z owocami. Porzeczki nadają jej orzeźwiającego charakteru, zatem sprawdzi się idealnie w upalne dni. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców - myślę, że świetnie sprawdzą się maliny, jagody czy borówki, całość będzie jednak nieco słodsza.


sobota, 9 lipca 2016

Muffiny brownie z kremem fistaszkowym

Nigdy nie piekłam tak bardzo czekoladowych muffinów. Przepis na ciasto bardzo przypomina brownie, jednak nadałam mu formę babeczek i wyszły brownie-muffinki :)
Krem najprostszy na świecie no i mój pierwszy w życiu karmel ;) Musicie tego spróbować!



Filet z indyka w miodzie i musztardzie

Kolejna propozycja lekkiego obiadu na lato. Indyk bogaty w białko i ubogi w tłuszcz wydaje się być idealną propozycją na ciepłe dni. Podałam go z fasolką, ale możecie zastąpić ją dowolnym dodatkiem. Smakuje świetnie również w towarzystwie Coleslawa :)


Łosoś ze szpinakiem

Pyszne i zdrowe danie, idealne na letni obiad. Nie potrzeba wielu starań, żeby łosoś był pyszny, a i szpinak nie jest szczególnie skomplikowany w przygotowaniu. Zatem do dzieła! :)


Brzoskwiniowy dżem mojej babci

Uwielbiam sięgać do zeszytu z przepisami mojej babci. Tam właśnie znalazłam przepis na ten dżem, którego smak przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak babcia otwierała duże litrowe słoiki tego dżemu i podawała go do racuchów.
Trochę zmniejszyłam ilości owoców i cukru, ale nie zmienia to faktu, że ten właśnie babciny przepis był moją inspiracją :)


Dżem z agrestu

Jak pisałam przy okazji dżemu z truskawek i rabarbaru, w tym sezonie stawiam na dżemy :) Dżemy są proste w przygotowaniu, wymagają niewielkiej ilości składników i w zasadzie trzeba im tylko poświęcić trochę czasu, chociaż w sumie "robią się same".
Jeżeli lubicie kwaśne dżemy, możecie zmniejszyć nieco ilość cukru w tym przepisie.