Menu

Strony

niedziela, 12 października 2014

Banana bread (chlebek bananowy)

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji piec chlebka bananowego, gorąco Was do tego zachęcam. Nie tylko dlatego, że jest to dziecinnie proste w przygotowaniu ciasto, ale również dlatego, że idealnie wpisuje się w jesienne lekko korzenne i orzechowe smaki. Polecam do porannej kawy z odrobiną masła i (lub) dżemu.

  

 Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • pół szklanki bakalii (u mnie mieszanka różnych orzechów i rodzynek)
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • banany obieramy i rozgniatamy (najlepiej przy pomocy widelca). Wlewamy masło i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • mieszankę bakalii siekamy i dorzucamy do masy wraz z żurawiną i cukrem.
  • wbijamy jajko i cały czas mieszając dosypujemy mąkę z sodą, cynamonem i solą.
  • jeżeli masa jest tak zbita, że nie da się jej mieszać, możemy dodać kilka łyżek mleka.
  • przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki, ja jednak nie posiadam takiej, więc użyłam innej zbliżonej wielkością).
  • pieczemy w temp. 170 stopni z termoobiegiem przez 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy siasto jest upieczone).

3 komentarze: