Menu

Strony

poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa rybna

Miał być chowder, ale ponieważ wtedy obok ryby głównym składnikiem powinny być ziemniaki, postanowiłam mianować to danie (jakże oryginalnie) po prostu zupą rybną :) Polecam na chłodne dni. Zupa jest bardzo sycąca i przepyszna!


Składniki:
  • 500g świeżej ryby (u mnie łosoś, dorsz i pstrąg)
  • pół szklanki tłustego mleka
  • 1/4 szklanki białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże marchewki
  • 1 ziemniak
  • 2 garści groszku
  • kilka różyczek kalafiora (opcjonalnie)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
  • na maśle podsmażamy poszatkowaną szalotkę. Gdy się zeszkli, zalewamy mlekiem, wkładamy kawałki ryby (ze skórą), dolewamy wino i dorzucamy dozdrobniony czosnek. Przykrywamy i dusimy 10-15 minut.
  • wyjmujemy rybę, dolewamy litr wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy aż będą prawie miękkie.
  • w tym czasie rybę porcjujemy na kawałki usuwając skórę i ości.
  • kawałki ryby wrzucamy do zupy i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz