czwartek, 9 maja 2013

Imprezowe przekąski z ciasta francuskiego

Jeżeli miałabym wymienić produkt, który zawsze warto mieć w lodówce na wypadek nieoczekiwanej wizyty gości, to byłoby to ciasto francuskie. Cokolwiek "opakowane" i zapieczone w tym cieście prezentuje się rewelacyjnie, bardzo dobrze smakuje i przygotowuje się bardzo szybko. Poniżej najlepszy tego przykład :)


Przekąska z sera camembert
Składniki:
  • 1 ser camembert
  • 1/2 op. ciasta francuskiego
  • dżem żurawinowy
  • suszona żurawina
Przygotowanie:
  • Ciasto kroimy na  12 kwadratów. Każdy z nich smarujemy dżemem nie brudząc brzegów.
  • układamy "klinki" sera na każdym kwadracie, a na nich suszoną żurawinę (po 2-3 szt)
  • sklejamy przeciwległe rogi kwadratów
  • układamy "ciasteczka" na papierze do pieczenia, lekko zwilżamy wodą i zapiekamy w temp 175 stopni (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta) przez 15-20 min, aż nabiorą złocistego koloru.

Przekąska z salami i pieczarkami
Składniki:
  • 3 plastry sera żółtego
  • 2 plastry salami
  • 3 pieczarki
  • sól
  • 1/2 op. ciasta francuskiego
Przygotowanie:
  • ciasto kroimy na 12 kwadratów. 
  • plastry sera kroimy na 4 kawałki każdy i układamy na cieście francuskim. Na serze układamy kawałki plastrów salami
  • pieczarki kroimy drobno i podsmażamy z dodatkiem soli, następnie nakładamy na salami.
  • sklejamy przeciwległe rogi kwadratów
  • układamy "ciasteczka" na papierze do pieczenia, lekko zwilżamy wodą i zapiekamy w temp 175 stopni (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta) przez 15-20 min, aż nabiorą złocistego koloru.
A tak wyglądał tego wieczoru stół:

1 komentarz: