Przekąska z sera camembert
Składniki:
- 1 ser camembert
- 1/2 op. ciasta francuskiego
- dżem żurawinowy
- suszona żurawina
- Ciasto kroimy na 12 kwadratów. Każdy z nich smarujemy dżemem nie brudząc brzegów.
- układamy "klinki" sera na każdym kwadracie, a na nich suszoną żurawinę (po 2-3 szt)
- sklejamy przeciwległe rogi kwadratów
- układamy "ciasteczka" na papierze do pieczenia, lekko zwilżamy wodą i zapiekamy w temp 175 stopni (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta) przez 15-20 min, aż nabiorą złocistego koloru.
Składniki:
- 3 plastry sera żółtego
- 2 plastry salami
- 3 pieczarki
- sól
- 1/2 op. ciasta francuskiego
- ciasto kroimy na 12 kwadratów.
- plastry sera kroimy na 4 kawałki każdy i układamy na cieście francuskim. Na serze układamy kawałki plastrów salami
- pieczarki kroimy drobno i podsmażamy z dodatkiem soli, następnie nakładamy na salami.
- sklejamy przeciwległe rogi kwadratów
- układamy "ciasteczka" na papierze do pieczenia, lekko zwilżamy wodą i zapiekamy w temp 175 stopni (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta) przez 15-20 min, aż nabiorą złocistego koloru.
A tak wyglądał tego wieczoru stół:
w sobotę wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń