(Proponuję zacząć od przygotowania kruszonki, aby zdążyła się porządnie schłodzić :) )
Składniki (spód):
- 250g mąki
- 125g schłodzonego masła
- 75ml zimnej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Do miski wsyp mąkę i dorzuć pokrojone w drobną kostkę twarde masło. Energicznie wymieszaj ugniatając, dolej wodę i dodaj cynamon i cukier wanilinowy. Wszystko razem zagnieć szybko i dokładnie.
- Powstałym ciastem wyłóż formę do tarty (polecam formę z powłoką teflonową - nie musisz jej smarować tłuszczem).
- Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i przykryj folią aluminiową. Na folii rozsyp groch lub kaszę, albo umieść żaroodporne naczynie, ponieważ ciasto lubi się wybrzuszać podczas pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15min, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 5-10 min aż ciasto będzie zupełnie wypieczone. Wyjmij z pieca
Składniki (nadzienie):
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- mleko
- (cukier do budyniu, jeżeli jest potrzebny)
- 1/2 laski wanilii
- ok 10 śliwek węgierek lub innych owoców (polecam rabarbar, maliny, truskawki, borówki)
- garść płatków migdałów
- Przygotuj śliwki - umyj, usuń pestki i pokrój w ćwiartki.
- Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj ziarenka z laski wanilii, wymieszaj.
- Wyłóż budyń na upieczony spód ciasta i rozsmaruj (budyń musi być ciepły, najlepiej zrobić to zaraz po zdjęciu z ognia).
- Na budyniu rozłóż śliwki i posyp płatkami migdałów.
Składniki (kruszonka):
- 75g schłodzonego masła
- 125g mąki
- 75g cukru
- Zagnieć szybko i dokładnie składniki i uformuj kulę.
- Zawiń kulę w folię spożywczą i włóż do lodówki lub zamrażarki, żeby stwardniała.
- Po wyjęciu zetrzyj na tarce i przykryj kruszonką śliwki.
- Całość zapiekaj w temp. 190 stopni przez 15-20 min (do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz