niedziela, 17 marca 2013

Tarta z owocami i kruszonką

Lubię ciasta uniwersalne, które przy wykorzystaniu różnych owoców, zupełnie zmieniają ostateczny efekt. Znaczna część przepisów w zeszycie mojej babci miała właśnie taką formę - szczegółowe informacje na temat składników ciasta i na końcu zdanie "na wierzchu ułożyć dowolne owoce". Dzisiejszy przepis składa się z podstawowego przepisu na tartę, owoców oraz kruszonki z jednego z przepisów Nigelli Lawson. Ciasto może wydawać się pracochłonne, ale jak tylko zaczniecie je przygotowywać, zobaczycie w jak prosty sposób można wyczarować coś bardzo smacznego!
(Proponuję zacząć od przygotowania kruszonki, aby zdążyła się porządnie schłodzić :) )





Składniki (spód):
  • 250g mąki
  • 125g schłodzonego masła
  • 75ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
    • Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    • Do miski wsyp mąkę i dorzuć pokrojone w drobną kostkę twarde masło. Energicznie wymieszaj ugniatając, dolej wodę i dodaj cynamon i cukier wanilinowy. Wszystko razem zagnieć szybko i dokładnie.
    • Powstałym ciastem wyłóż formę do tarty (polecam formę z powłoką teflonową - nie musisz jej smarować tłuszczem).

    • Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i przykryj folią aluminiową. Na folii rozsyp groch lub kaszę, albo umieść żaroodporne naczynie, ponieważ ciasto lubi się wybrzuszać podczas pieczenia.
    • Wstaw do piekarnika i piecz 15min, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 5-10 min aż ciasto będzie zupełnie wypieczone. Wyjmij z pieca

      Składniki (nadzienie):
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
      • mleko
      • (cukier do budyniu, jeżeli jest potrzebny)
      • 1/2 laski wanilii
      • ok 10 śliwek węgierek lub innych owoców (polecam rabarbar, maliny, truskawki, borówki) 
      • garść płatków migdałów
      Przygotowanie:
        • Przygotuj śliwki - umyj, usuń pestki i pokrój w ćwiartki.
        • Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj ziarenka z laski wanilii, wymieszaj.
        • Wyłóż budyń na upieczony spód ciasta i rozsmaruj (budyń musi być ciepły, najlepiej zrobić to zaraz po zdjęciu z ognia).
        • Na budyniu rozłóż śliwki i posyp płatkami migdałów. 

          Składniki (kruszonka):
          • 75g schłodzonego masła
          • 125g mąki
          • 75g cukru
          Przygotowanie:
            • Zagnieć szybko i dokładnie składniki i uformuj kulę.
            • Zawiń kulę w folię spożywczą i włóż do lodówki lub zamrażarki, żeby stwardniała.
            • Po wyjęciu zetrzyj na tarce i przykryj kruszonką śliwki.
            • Całość zapiekaj w temp. 190 stopni przez 15-20 min (do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni)
              Ponieważ nigdy nie mogę się powstrzymać od spróbowania ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika, mogę śmiało stwierdzić, że jest świetne na ciepło, ale najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu. Smacznego!

              Brak komentarzy:

              Prześlij komentarz