Składniki:
- 5 lasek (?) rabarbaru
- 200g mąki pszennej tortowej
- 200g cukru + 1 łyżka do zasypania rabarbaru
- 200g masła (nie margaryny!!!)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- zaczynamy od obrania rabarbaru oraz pokrojenia go na kawałki.Tak przygotowany rabarbar przekładamy do pojemnika, zasypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy.
- do miski wrzucamy pozostałe składniki i miksujemy. I tu mała uwaga. Moja babcia najprawdopodobniej używała twardego masła i zagniatała ciasto ręcznie. Ja po pierwszej próbie zrobienia tego, krótko przed momentem poddania się ;) postanowiłam użyć miksera ręcznego. I okazało się, że ciasto wychodzi równie dobre, tak więc masło nie musi być twarde i możemy spokojnie całość miksować.
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej cienką warstwą bułki tartej (spróbujcie się powstrzymać przez zjedzeniem resztek ciasta z miski ;) )
- na wierzchu ciasta układamy rabarbar. Całość zapiekamy 40 min w temp. 170 stopni.
- po upieczeniu i wystudzeniu możemy udekorować ciasto lukrem z soku z cytryny i cukru pudru (mieszamy te 2 składniki w trudnych do określenia proporcjach :) Ważne, żeby uzyskać dosyć gęstą konsystencję. U mnie wyszło ok. 200g cukru na jedną cytrynę :) )
Uwaga, ciasto pieczone przy dźwiękach płyty Pink Martini " Sympatique", co niewątpliwie miało wpływ na ostateczny efekt ;)
Ja mówię 'łodygi' a nie laski rabarbaru. :)) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest suuper.. :)
OdpowiedzUsuńKażde ciasto z rabarbarem jest pyszne, Twoje na pewno też, bo wygląda rewelacyjnie: )
OdpowiedzUsuńTo mój pierwszy placek w życiu. Nadszedł ten czas żeby spróbować coś upiec. W
OdpowiedzUsuńgotowaniu jestem. obra ale nigdy nic nie pikłam. I wyszło! Przepis jest prosty i wykonanie szybkie.. Jedyną wada : za szybko znika z talerzy.....
Odpalam płytę, wiążę fartuch i do dzieła! :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnego pieczenia i...smacznego! :)
UsuńJakiej wielkości jest blaszka na której robiłaś ciasto?
OdpowiedzUsuń21 x 27 cm :)
UsuńWyszedł!!!! Ja zagniatałam ciasto w misce metalowej. Masło było średnio miękkie. I piekłam w tortownicy bo nie mam takiej foremki do ciasta.
OdpowiedzUsuńPlacek wyszedł wspaniale, jest pyszny. A ja mam niewielkie doświadczenie w pieczeniu. Dobrze, że można wszystko zmiksować, gdybym miała ugniatać i formować pewnie dowaliłabym mnóstwo mąki:) a jakby trzeba było ucierać to bym się poddała już na początku. Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, skoro teściowa powiedziała ze pyszne, to musi byc super pyszne :) Polecam całą sobą
OdpowiedzUsuńa koniecznie musi być masło, bo akurat mam tylko margarynę...
OdpowiedzUsuńNo niestety... :)
UsuńDziękuję za inspirację. To bardzo dobry i solidny przepis na kruchy placek. W zeszły weekend upiekłem wersję z rabarbarem a przed chwilą z węgierkami. Oba pyszne.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńświetny przepis, dzięki! już od dawna miałam ochotę na rabarbar:)
OdpowiedzUsuńTak się wczytałem w szczegóły że zostawiłem godzinę jak nic:
OdpowiedzUsuń)
My blog: spis firm
Ten placuszek jest suchy ?
OdpowiedzUsuńWitam ciasto wyszło super, a co najważniejsze bardzo szybko się je robi :) Ja upiekłam je w tortownicy o średnicy 25 cm. Polecam ten przepis. Warto :) Sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia,ciacho jest typu drożdżowe? Jest suche czy mokre?
UsuńPiekłam ciasto,które....musiałam potem dopiekać.........pierwszy raz spotkałam się z takim czymś. :/// Suma sumarum ciasto wyszło dobre.
OdpowiedzUsuńciągle się zastanawiam, czy ta łyżka proszku do pieczenia to na pewno łyżka a nie łyżeczka :P
OdpowiedzUsuńŁyżka :)
UsuńMozna zronic w tortownicy 28 cm?
UsuńMozna zrobic w tortownicy 28 cm?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ja nie robiłam w tortownicy. Wydaje mi się, że trzeba będzie zrobić 1,5 porcji.
UsuńUwielbiam to ciasto, jest przepyszne. Robię z różnymi owocami i zawsze wychodzi mega pyyyycha mmmmniam. (Zagniatam ręcznie)
OdpowiedzUsuńA mąka ziemniaczana nie powinna być zmieszana z rabarbarem?
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! Odkąd pierwszy raz zrobiłam je jakieś 10 lat temu, wracam do przepisu co roku ♥️
OdpowiedzUsuń