niedziela, 2 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem mojej babci

Do dziś pamiętam jak robiłam "kapelusze" z liści rabarbaru z ogrodu mojej babci. Pamiętam też, że w sezonie nie było dnia bez ciasta i kompotu rabarbarowego :) Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z ciast z zeszytu mojej babci. Jak w większości przypadków, podane zostały tylko ilości składników i nic poza tym, ale metodą prób i błędów doszłam do tego co i jak i kiedy należy dodać, wymieszać i upiec :) Tak więc moi drodzy - ciasto rabarbarowe mojej babci!


Składniki:
  • 5 lasek (?) rabarbaru
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 200g cukru + 1 łyżka do zasypania rabarbaru
  • 200g masła (nie margaryny!!!)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
 Przygotowanie:
  • zaczynamy od obrania rabarbaru oraz pokrojenia go na kawałki.Tak przygotowany rabarbar przekładamy do pojemnika, zasypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy.
  • do miski wrzucamy pozostałe składniki i miksujemy. I tu mała uwaga. Moja babcia najprawdopodobniej używała twardego masła i zagniatała ciasto ręcznie. Ja po pierwszej próbie zrobienia tego, krótko przed momentem poddania się ;) postanowiłam użyć miksera ręcznego. I okazało się, że ciasto wychodzi równie dobre, tak więc masło nie musi być twarde i możemy spokojnie całość miksować.
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej cienką warstwą bułki tartej (spróbujcie się powstrzymać przez zjedzeniem resztek ciasta z miski ;) )
  • na wierzchu ciasta układamy rabarbar. Całość zapiekamy 40 min w temp. 170 stopni.
  • po upieczeniu i wystudzeniu możemy udekorować ciasto lukrem z soku z cytryny i cukru pudru (mieszamy te 2 składniki w trudnych do określenia proporcjach :) Ważne, żeby uzyskać dosyć gęstą konsystencję. U mnie wyszło ok. 200g cukru na jedną cytrynę :) ) 
Zamiast rabarbaru możemy użyć innych owoców, jak śliwki, wiśnie czy truskawki. 

Uwaga, ciasto pieczone przy dźwiękach płyty Pink Martini " Sympatique", co niewątpliwie miało wpływ na ostateczny efekt ;)


26 komentarzy:

  1. Ja mówię 'łodygi' a nie laski rabarbaru. :)) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest suuper.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każde ciasto z rabarbarem jest pyszne, Twoje na pewno też, bo wygląda rewelacyjnie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. To mój pierwszy placek w życiu. Nadszedł ten czas żeby spróbować coś upiec. W
    gotowaniu jestem. obra ale nigdy nic nie pikłam. I wyszło! Przepis jest prosty i wykonanie szybkie.. Jedyną wada : za szybko znika z talerzy.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpalam płytę, wiążę fartuch i do dzieła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjemnego pieczenia i...smacznego! :)

      Usuń
  6. Jakiej wielkości jest blaszka na której robiłaś ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł!!!! Ja zagniatałam ciasto w misce metalowej. Masło było średnio miękkie. I piekłam w tortownicy bo nie mam takiej foremki do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Placek wyszedł wspaniale, jest pyszny. A ja mam niewielkie doświadczenie w pieczeniu. Dobrze, że można wszystko zmiksować, gdybym miała ugniatać i formować pewnie dowaliłabym mnóstwo mąki:) a jakby trzeba było ucierać to bym się poddała już na początku. Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis, skoro teściowa powiedziała ze pyszne, to musi byc super pyszne :) Polecam całą sobą

    OdpowiedzUsuń
  10. a koniecznie musi być masło, bo akurat mam tylko margarynę...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za inspirację. To bardzo dobry i solidny przepis na kruchy placek. W zeszły weekend upiekłem wersję z rabarbarem a przed chwilą z węgierkami. Oba pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny przepis, dzięki! już od dawna miałam ochotę na rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak się wczytałem w szczegóły że zostawiłem godzinę jak nic:
    )

    My blog: spis firm

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten placuszek jest suchy ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam ciasto wyszło super, a co najważniejsze bardzo szybko się je robi :) Ja upiekłam je w tortownicy o średnicy 25 cm. Polecam ten przepis. Warto :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia,ciacho jest typu drożdżowe? Jest suche czy mokre?

      Usuń
  16. Piekłam ciasto,które....musiałam potem dopiekać.........pierwszy raz spotkałam się z takim czymś. :/// Suma sumarum ciasto wyszło dobre.

    OdpowiedzUsuń
  17. ciągle się zastanawiam, czy ta łyżka proszku do pieczenia to na pewno łyżka a nie łyżeczka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna zronic w tortownicy 28 cm?

      Usuń
  18. Mozna zrobic w tortownicy 28 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ja nie robiłam w tortownicy. Wydaje mi się, że trzeba będzie zrobić 1,5 porcji.

      Usuń