środa, 20 maja 2020

Pizza z brukselką i pieczarkami

Uważam, że niechęć do brukselki z czystym sumieniem mogą wyrażać tylko osoby, które miały okazję spróbować wersji pieczonej. Jeżeli nadal będzie nieznośna w smaku (w co ciężko mi uwierzyć), to nie będę namawiać do dawania jej kolejnych szans. Tymczasem gorąco polecam brukselkę na pizzy. W połączeniu z sosem musztardowym, grzybami i cebulą stanowi idealną kompozycję!

 


Ciasto (z przepisu erVegan):
  • 400g mąki pszennej
  • paczka suszonych drożdży 
  • 230 ml letniej wody 
  • 2 łyżeczki oleju 
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli 
Do dużej miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Dodajemy olej i stopniowo mąkę z solą wyrabiając ciasto ręką aż nie będzie się kleić. Formujemy kulę, smarujemy wierzch oliwą i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30min. 
Po wyrośnięciu możesz podzielić ciasto na kilka porcji (na zdjęciu jest pizza na połowie porcji). Ciasto rozciągnij delikatnie do uzyskania pożądanej formy i odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczką.

Co na pizzę:
  • kilka pieczarek pokrojonych w plastry i ewentualnie kilka boczniaków pokrojonych w paski
  • cebula pokrojona tak jak lubimy
  • garść brukselek przekrojonych na pół
  • sos z majonezu i musztardy francuskiej w proporcjach 1:1 (ja użyłam majonezu wegańskiego)
Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem albo ulubioną mieszanką przypraw (np. gyros, do grillowanych warzyw), możemy dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość polewamy niewielką ilością oleju. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, formujemy z nich dowolne kształty placków, które następnie smarujemy sosem musztardowym.

Układamy na wierzchu warzywa - brukselki koniecznie cięciem do góry! :) i zapiekamy w temp. 220 stopni przez 10-15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz