Składniki:
- 350g kruchych ciastek
- 150g masła
- 500g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 białka
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- kruszymy ciastka i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem (ja zrobiłam to w blenderze)
- tak przygotowanym ciastem wykładamy spód formy na tartę i podpiekamy przez 7 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem
- wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
- obieramy rabarbar i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
- ubijamy białka na sztywno i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z serkiem
- przekładamy masę serową na podpieczony spód
- na wierzchu układamy rabarbar odsączony z soku, który powinien się wydzielić po zasypaniu cukrem
- pieczemy 25 minut w temp. 120 stopni z termoobiegiem
Sezon rabarbarowy rozpoczął się na dobre, więc trzeba korzystać! Przepis zapowiada się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuń