sobota, 7 maja 2016

Lekki sernik z rabarbarem

Ten przepis to w zasadzie eksperyment, i to bardzo udany :) Pamiętacie mini serniczki? Tym razem znowu została mi po Świętach paczka ciastek korzennych Spekulatius, więc postanowiłam zrobić z nich spód do sernika, ale możecie użyć dowolnych innych ciastek, ważne, żeby były kruche (najlepiej herbatniki, albo Oreo). Dodatkowo zaczynamy sezon na rabarbar, więc dlaczego nie zrobić sernika z rabarbarem? Nigdy wcześniej takiego nie jadłam i przyznaję, że teraz żałuję ;) Wypróbujcie ten przepis koniecznie! Sernik jest lekki, w sam raz na ciepłe dni :)


Składniki:
  • 350g kruchych ciastek
  • 150g masła
  • 500g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 białka
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
  • kruszymy ciastka i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem (ja zrobiłam to w blenderze)
  • tak przygotowanym ciastem wykładamy spód formy na tartę i podpiekamy przez 7 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem
  • wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
  • obieramy rabarbar i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
  • ubijamy białka na sztywno i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z serkiem
  • przekładamy masę serową na podpieczony spód
  • na wierzchu układamy rabarbar odsączony z soku, który powinien się wydzielić po zasypaniu cukrem
  • pieczemy 25 minut w temp. 120 stopni z termoobiegiem

2 komentarze:

  1. Sezon rabarbarowy rozpoczął się na dobre, więc trzeba korzystać! Przepis zapowiada się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń