sobota, 9 kwietnia 2016

Szybka tarta z mięsem mielonym

Nie planowałam zamieszczania tego przepisu na blogu, bo powstał on dosłownie z tego, co miałam w lodówce i do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że jednak warto się nim podzielić (stąd na zdjęciu brak jednego kawałka ;) ).




Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • mały kubek śmietany 18%
  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, tymianek
  • ząbek czosnku
 Przygotowanie:
  • formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim
  • ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem
  • mięso mielone wymieszać z odrobiną soli i pieprzu i rozłożyć na cieście francuskim. 
  • ciasto z mięsem zapiekać przez 5 minut w temp 200stopni z termoobiegiem.
  • jajka roztrzepać, wymieszać z śmietaną, rozdrobnionym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.
  • po wyjęciu spodu tarty z mięsem, nakładamy rucolę, zalewamy równomiernie jajkami z śmietaną i na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki.
  • Zapiekamy całość przez 20 minut w temp. jak powyżej.
Gdybym miała ser żółty, zapewne dodałabym go do zalewy z jajek i śmietany :)

4 komentarze:

  1. Lubię takie tarty, szybko i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie po raz pierwszy zrobiłem tę tartę i jest przepyszna. Polecam przyprawić dobrze mięso, żeby nie zginęło przy sosie. Ale tarta 10/10, można ją zrobić na milion sposobów, na pewno będę robił ją częściej. :D

    OdpowiedzUsuń