Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250g mielonego mięsa
- 2 jajka
- mały kubek śmietany 18%
- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, tymianek
- ząbek czosnku
- formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim
- ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem
- mięso mielone wymieszać z odrobiną soli i pieprzu i rozłożyć na cieście francuskim.
- ciasto z mięsem zapiekać przez 5 minut w temp 200stopni z termoobiegiem.
- jajka roztrzepać, wymieszać z śmietaną, rozdrobnionym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.
- po wyjęciu spodu tarty z mięsem, nakładamy rucolę, zalewamy równomiernie jajkami z śmietaną i na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki.
- Zapiekamy całość przez 20 minut w temp. jak powyżej.
Lubię takie tarty, szybko i kolorowo.
OdpowiedzUsuńUzylem kurek zamiast rukoli jest pysznie
UsuńSwietny przepis dziekuje bardz :)
UsuńWłaśnie po raz pierwszy zrobiłem tę tartę i jest przepyszna. Polecam przyprawić dobrze mięso, żeby nie zginęło przy sosie. Ale tarta 10/10, można ją zrobić na milion sposobów, na pewno będę robił ją częściej. :D
OdpowiedzUsuń