środa, 20 kwietnia 2016

Beefy Casserole - zapiekanka z wołowiny

Ten przepis znalazłam właściwie pod nazwą Beefy Corkscrew Casserole, ale ponieważ użyłam makaronu typu spaghetti, a nie corkscrew (cavatappi), stwierdziłam, że u mnie będzie to po prostu zapiekanka z wołowiną. Moim zdaniem możecie użyć dowolnego makaronu :) Samo słowo "casserole" tłumaczyłam już przy okazji tego przepisu. Zapraszam zatem do kolejnego przepisu inspirowanego kuchnią amerykańską (chociaż ten ma w sobie sporo z kuchni włoskiej ;) )


Składniki:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 słoik ulubionego sosu do makaronu (u mnie boloński)
  • 0,5 cebuli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 300g makaronu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki soli, suszonego oregano i bazylii
  • szklanka tartego sera
  • ja dodałam jeszcze włoszczyznę w słupkach, ale nie było jej w oryginalnym przepisie :)
Przygotowanie:
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu odejmując minutę od wskazanego czasu gotowania
  • na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
  • dodajemy mięso, rozdrobniony czosnek i przyprawy, podsmażamy mieszając.
  • jak mięso nie będzie już różowe, dodajemy sos i koncentrat pomidorowy, podgrzewamy wszystko 5 minut mieszając.
  • zdejmujemy z ognia, mieszamy makaron z sosem mięsnym i połową sera.
  • przekaładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy przez 20 min w temp. 175 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz