Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 słoik ulubionego sosu do makaronu (u mnie boloński)
- 0,5 cebuli
- 2 spore ząbki czosnku
- 300g makaronu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- po pół łyżeczki soli, suszonego oregano i bazylii
- szklanka tartego sera
- ja dodałam jeszcze włoszczyznę w słupkach, ale nie było jej w oryginalnym przepisie :)
- makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu odejmując minutę od wskazanego czasu gotowania
- na odrobinie oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
- dodajemy mięso, rozdrobniony czosnek i przyprawy, podsmażamy mieszając.
- jak mięso nie będzie już różowe, dodajemy sos i koncentrat pomidorowy, podgrzewamy wszystko 5 minut mieszając.
- zdejmujemy z ognia, mieszamy makaron z sosem mięsnym i połową sera.
- przekaładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy przez 20 min w temp. 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz