Do babeczek polecam lemoniadę, idealną na upały! :)
Składniki:
- 200g mąki
- 70g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g jogurtu jagodowego (możecie go zastąpić naturalnym, ale wtedy proponuję dodać trochę więcej cukru)
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 100g borówek
- skórka starta z połowy cytryny
- w misce mieszamy suche składniki, czyli cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
- w oddzielnym naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli olej, jogurt i jajko.
- wlewamy składniki mokre do suchych i chwilę mieszamy (nie musi być dokładnie :) )
- dodajemy połowę borówek i skórkę z cytryny. Jeszcze raz mieszamy.
- przekładamy masę do przygotowanych papilotek (u mnie 6 sztuk) i układamy na wierzchu pozostałe borówki lekko je dociskając
- pieczemy 25 min w temp. 200 stopni bez termoobiegu (jeżeli rozkładacie masę na więcej babeczek, pamiętajcie żeby odpowiednio skrócić czas pieczenia - tradycyjnie "do suchego patyczka" :) )
i te pyszne borówki!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa :)
OdpowiedzUsuń