Składniki:
- 100g cukru
- 80g miękkiego masła
- 125g mąki pszennej
- 1/4 szk. oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- krem czekoladowy (ja użyłam tego, ale możecie użyć np. nutelli)
- wszystkie składniki oprócz kremu miksujemy na gładką masę.
- przekładamy do 6 papilotek i pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni (do tzw. "suchego patyczka")
- po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na min 15 minut (jeżeli naprawdę nam się spieszy :) )
- wydrążamy od góry środek w każdym muffinie (na mniej więcej 3/4 głębokości). Ja mam do tego "specjalny sprzęt", który zakupiłam kiedyś w Tchibo, ale możecie to zrobić przy pomocy łyżeczki lub małego nożyka.
- do powstałej dziury nakładamy krem, którym smarujemy również wierzch babeczki.
Prawda, że proste? :)
Mmm, czekoladowe niebo :)
OdpowiedzUsuń