poniedziałek, 15 października 2018

Ciasteczka Lupy

Planujecie przyjęcie Halloween w klimacie kryminalnych zagadek? Albo zamierzacie przebrać się za Sherlocka Holmesa? Te ciasteczka będą świetnym uzupełnieniem. Sprawdzą się też świetnie po prostu jako uzupełnienie upiornego bufetu, niezależnie od motywu przewodniego. W końcu nigdy nie wiadomo, co może się tej nocy wydarzyć...


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do korzennych ciasteczek
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 20g landrynek w kolorze niebieskim i/lub zielonym (ja wybrałam miętowe, bo lubię połączenie smaku czekolady i mięty, wy wybierzcie co lubicie najbardziej :) ) 
Przygotowanie:
  • z podanych składników (poza landrynkami) wyróbcie ręcznie ciasto aż całość będzie dokładnie połączona, a ciasto będzie gładkie. 
  • uformujcie kulę i odłóżcie do lodówki na ok. 2 godziny.
  • po wyjęciu rozwałkujcie podsypując mąką na grubość ok. 0,5cm
  • za pomocą szklanki o niezbyt dużej średnicy wykrójcie kółko, a wokół niego nożem ręcznie resztę lupy. Czynność powtarzajcie na ile Wam starczy ciasta. 
  • pozostałe ciasto ponownie rozwałkowujemy i wykrajamy kolejne lupy
  • ciastka umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  • w międzyczasie rozdrabniamy za pomocą młotka landrynki. Najlepiej przełożyć je do mocnego woreczka i wtedy uderzać.
  • po wyjęciu ciastek wsypujemy tłuczone landrynki w miejsce "szkła" i wkładamy ponownie do piekarnika na 5 minut.
  • po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz