Pierwszy raz robiłam ciasto z tartą dynią i w sumie jest bardzo podobne w smaku do ciasta marchewkowego, ale jest jeszcze cięższe i jeszcze bardziej wilgotne. Dla mnie idealne!
Jeżeli posiadacie robot kuchenny, który zetrze dynię, to przygotowanie ciasta zajmie Wam około 20 minut. Całkiem niewiele jak na taki efekt.
Składniki:
- 300g mąki
- 300g brązowego cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 op. mieszanki przypraw korzennych (ja użyłam tej do ciasta marchewkowego)
- 175g rodzynek
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 200g roztopionego masła
- starta skórka z 1 pomarańczy
- łyżka soku pomarańczowego
- 500g startej dyni
- 450g serka Ulubiony z Wielunia
- 100g masła
- 3/4 szk. cukru pudru
- łyżka startej skórki z cytryny
- ew. pomarańczowy barwnik spożywczy
- mieszamy w dużej misce mąkę, cukier, sodę, sól, przyprawy i rodzynki.
- roztrzepujemy jajka dolewając stopniowo roztopione masło (ważne, żeby nie było zbyt gorące, bo jajka się zetną). Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.
- wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy.
- dodajemy startą dynię i dalej dokładnie mieszamy.
- przekładamy do małej tortownicy (26cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 min (do suchego patyczka).
- przygotowujemy krem mieszając wszystkie składniki (poza barwnikiem) mikserem. Ważne, żeby były w temp. pokojowej (masło musi być całkowicie miękkie).
- ciasto po wystudzeniu przekrajamy na pół i przekładamy kremem. Jeżeli chcemy udekorować ciasto jak na zdjęciu, odkładamy ok. pół szklanki kremu, dodajemy niewielką ilość barwnika (zależną od preferowanego nasycenia koloru) i mieszamy dokładnie.
- resztę kremu rozsmarowujemy pokrywając wierzch i boki ciasta.
- pomarańczowy krem przekładamy do czegoś, co pozwoli nam w miarę precyzyjnie narysować okręgi. Ja mam specjalne pojemniczki z końcówkami do dekorowania, ale jak takich nie posiadacie, możecie przełożyć krem do mocnego woreczka, odciąć dosłownie koniuszek rogu i przez uzyskaną dziurkę wyciskać krem.
- po narysowaniu okręgów patyczkiem do szaszłyków (lub innym ostrym narzędziem) przeciągamy proste linie od środka na zewnątrz.
- tort przed podaniem schłodzić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz