niedziela, 7 października 2018

Cynamonowe ciasto z jabłkami

Jesienią mogłabym w zasadzie jeść na deser tylko cynamonowe wypieki. Poniższy przepis w oryginale nie zawierał jabłek i wskazywał keksówkę jako formę do pieczenia, ja jednak postanowiłam dorzucić owoce i upiec całość na prostokątnej blaszce. Wyszło pysznie. Po upieczeniu możecie ciasto pokryć lukrem lub podawać z waniliowym serkiem homogenizowanym.



Składniki:
  • pół szk. brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szk. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szk. białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szk. mleka
  • 1/3 szk. oleju
  • 4 jabłka
Przygotowanie:
  • wymieszać brązowy cukier z cynamonem, odstawić. Jeżeli BARDZO lubicie cynamon, możecie dodać go trochę więcej ;)
  • wymieszać w misce pozostałe suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia).
  • dodać roztrzepane jajko, mleko i olej. Całość wymieszać. 
  • jabłka pokroić na kawałki
  • ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać połową cukru z cynamonem i widelcem porobić esy-floresy, żeby ciasto po upieczeniu miało marmurkowy wzór.
  • jabłka wymieszać z resztą cynamonu i cukru i ułożyć na powierzchni.
  • piec ok 30min w temp. 175 stopni (pieczemy do suchego patyczka).
Jeżeli chcecie upiec ciasto w keksówce, przełóżcie do niej połowę ciasta, następnie połowę cynamonowej mieszanki, resztę ciasta i znowu cynamon z cukrem :)

1 komentarz: