Składniki:
- pół szk. brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szk. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szk. białego cukru
- 1 jajko
- 1 szk. mleka
- 1/3 szk. oleju
- 4 jabłka
- wymieszać brązowy cukier z cynamonem, odstawić. Jeżeli BARDZO lubicie cynamon, możecie dodać go trochę więcej ;)
- wymieszać w misce pozostałe suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia).
- dodać roztrzepane jajko, mleko i olej. Całość wymieszać.
- jabłka pokroić na kawałki
- ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać połową cukru z cynamonem i widelcem porobić esy-floresy, żeby ciasto po upieczeniu miało marmurkowy wzór.
- jabłka wymieszać z resztą cynamonu i cukru i ułożyć na powierzchni.
- piec ok 30min w temp. 175 stopni (pieczemy do suchego patyczka).
smaki jesieni, pycha :)
OdpowiedzUsuń