Składniki:
ciasto:
- 1 ½ szk. mąki
- 1 ⅓ szk. cukru
- ½ szk. ciemnego kakao
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki zimnego pokrojonego w kostkę masła
- ½ szk. gorącej mocnej kawy (najlepiej z ekspresu przelewowego lub zaparzacza)
- ½ szk. mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 duże jajka
krem:
- 350g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 1 ¾ szk. śmietany kremówki 30%
- ½ szk. śmietany 18%
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- wymieszać suche składniki ciasta.
- dodać masło i mieszać za pomocą miksera lub najlepiej w robocie kuchennym.
- dolać kawę z mlekiem i aromat wanilowy
- jajka roztrzepać i dodać na końcu, mieszać aż masa będzie gładka
- przelać ciasto do 2 wyłożonych pergaminem tortownic o śr. 20cm i piec w temp. 180 stopni przez 30min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku (lub upiec całość na raz i przekroić po upieczeniu na pół wydłużając odpowiednio czas pieczenia)
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymiesza z kremówką. Po lekkim przestudzeniu dodać kwaśną śmietanę z aromatem i solą. Odstawić krem do wystygnięcia i stężenia.
- ciasto po zupełnym wystudzeniu przełożyć połową kremu, resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach.
Chyba trza wypróbować :)
OdpowiedzUsuń