sobota, 22 września 2018

Devil's food cake

Dzisiaj klasyk klasyków. Podstawowe ciasto czekoladowe, które każdy powinien upiec choć raz. Jest proste w przygotowaniu, mocno czekoladowe, ciężkie i...diabelnie smaczne, skąd pewnie jego nazwa ;)


Składniki:
ciasto:
  • 1 ½ szk. mąki
  • 1 ⅓ szk. cukru 
  • ½ szk. ciemnego kakao
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ½ szklanki zimnego pokrojonego w kostkę masła
  • ½ szk. gorącej mocnej kawy (najlepiej z ekspresu przelewowego lub zaparzacza)
  • ½ szk. mleka 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 2 duże jajka

krem:
  • 350g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 1 ¾ szk. śmietany kremówki 30%
  • ½ szk. śmietany 18%
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • wymieszać suche składniki ciasta.
  • dodać masło i mieszać za pomocą miksera lub najlepiej w robocie kuchennym.
  • dolać kawę z mlekiem i aromat wanilowy
  • jajka roztrzepać i dodać na końcu, mieszać aż masa będzie gładka
  • przelać ciasto do 2 wyłożonych pergaminem tortownic o śr. 20cm i piec w temp. 180 stopni przez 30min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku (lub upiec całość na raz i przekroić po upieczeniu na pół wydłużając odpowiednio czas pieczenia) 
  • czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymiesza z kremówką. Po lekkim przestudzeniu dodać kwaśną śmietanę z aromatem i solą. Odstawić krem do wystygnięcia i stężenia.
  • ciasto po zupełnym wystudzeniu przełożyć połową kremu, resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach.

1 komentarz: