Ciasto przygotowywałam w prostokątnej formie wielkości ok. połowy blachy z piekarnika. Jeżeli macie naczynie innej wielkości, oszacujcie ile herbatników potrzeba do wyłożenia jednej warstwy i pomnóżcie razy 3 :)
Składniki:
- ok. 60 szt prostokątnych herbatników z ząbkami (na 3 warstwy)
- 1 op. budyniu bananowego
- 0,5l mleka (chyba, że na opakowaniu budyniu podano inaczej)
- 0,5l śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru (chyba, że na opakowaniu budyniu podano inaczej)
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 4 banany
- garść wiórków kokosowych
- 2 garści borówek (lub malin)
- gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu
- naczynie wykładamy jedną warstwą herbatników
- na herbatniki wykładamy budyń (ciepły lepiej się rozprowadza)
- kroimy 2 banany w plasterki, układamy je na budyniu
- układamy kolejną warstwę herbatników lekko dociskając
- ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i aromat waniliowy
- wykładamy połowę bitej śmietany na herbatniki
- kroimy pozostałe 2 banany, układamy na bitej śmietanie i przykrywamy kolejną warstwą herbatników ponownie dociskając.
- na wierzchu rozprowadzamy resztę bitej śmietany, posypujemy wiórkami kokosowymi i borówkami.
- odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz