niedziela, 29 lipca 2018

Bananowe ciasto bez pieczenia

Wiedzieliście, że można kupić bananowy budyń? Dla mnie to było odkrycie i zarazem insiracja to przygotowania szybkiego ciasta bananowego bez pieczenia. Idealne na upały, lekkie i niezbyt słodkie.
Ciasto przygotowywałam w prostokątnej formie wielkości ok. połowy blachy z piekarnika. Jeżeli macie naczynie innej wielkości, oszacujcie ile herbatników potrzeba do wyłożenia jednej warstwy i pomnóżcie razy 3 :)



Składniki:
  • ok. 60 szt prostokątnych herbatników z ząbkami (na 3 warstwy)
  • 1 op. budyniu bananowego
  • 0,5l mleka (chyba, że na opakowaniu budyniu podano inaczej)
  • 0,5l śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru (chyba, że na opakowaniu budyniu podano inaczej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 banany
  • garść wiórków kokosowych
  • 2 garści borówek (lub malin)
Przygotowanie:
  • gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • naczynie wykładamy jedną warstwą herbatników
  • na herbatniki wykładamy budyń (ciepły lepiej się rozprowadza)
  • kroimy 2 banany w plasterki, układamy je na budyniu 
  • układamy kolejną warstwę herbatników lekko dociskając
  • ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i aromat waniliowy
  • wykładamy połowę bitej śmietany na herbatniki
  • kroimy pozostałe 2 banany, układamy na bitej śmietanie i przykrywamy kolejną warstwą herbatników ponownie dociskając.
  • na wierzchu rozprowadzamy resztę bitej śmietany, posypujemy wiórkami kokosowymi i borówkami.
  • odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz