niedziela, 22 lipca 2018

Granola Bar bez pieczenia

Zgodnie z tytułem te batoniki nie wymagają pieczenia, ale aby nadać im niesamowitego smaku, będziemy musieli skorzystać z piekarnika :) Batony typu granola to świetna przekąska do zabrania do pracy albo dodatek do śniadania. Są pyszne i proste w przygotowaniu, więc do dzieła!


Składniki:
  • 2,5 szk. płatków owsianych
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szk. siekanych migdałów lub orzechów laskowych (u mnie i to i to i jeszcze słonecznik)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  • nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. 
  • płatki owsiane i siekane orzechy mieszamy z olejem
  • na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy płatki owsiane z siekanymi orzechami
  • podpiekamy całość aż się przyrumieni (ok 3-5 minut)
  • przekładamy do miski do przestudzenia.
  • w garnku roztapiamy masło z miodem, dodajemy cukier, sól i cynamon i mieszamy.
  • przelewamy do płatków, dodajmy siekaną żurawinę i mieszamy dokładnie
  • czekoladę siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłej reszty składników, mieszamy.
  • prostokątną foremkę wykładamy folią aluminiową, przekładamy płatki i mocno dociskamy wypełniając całą powierzchnię blachy. Przyłóżcie się do tego, żeby batoniki się nie rozpadały przy krojeniu :)
  • wstawiamy całość do lodówki na 2 godziny
  • po wyjęciu kroimy na batony i przechowujemy w lodówce (jak lubimy twardsze) lub temp. pokojowej (jak wolimy miększe) do tygodnia czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz