Składniki:
- 2,5 szk. płatków owsianych
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szk. siekanych migdałów lub orzechów laskowych (u mnie i to i to i jeszcze słonecznik)
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- płatki owsiane i siekane orzechy mieszamy z olejem
- na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy płatki owsiane z siekanymi orzechami
- podpiekamy całość aż się przyrumieni (ok 3-5 minut)
- przekładamy do miski do przestudzenia.
- w garnku roztapiamy masło z miodem, dodajemy cukier, sól i cynamon i mieszamy.
- przelewamy do płatków, dodajmy siekaną żurawinę i mieszamy dokładnie
- czekoladę siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłej reszty składników, mieszamy.
- prostokątną foremkę wykładamy folią aluminiową, przekładamy płatki i mocno dociskamy wypełniając całą powierzchnię blachy. Przyłóżcie się do tego, żeby batoniki się nie rozpadały przy krojeniu :)
- wstawiamy całość do lodówki na 2 godziny
- po wyjęciu kroimy na batony i przechowujemy w lodówce (jak lubimy twardsze) lub temp. pokojowej (jak wolimy miększe) do tygodnia czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz