Składniki:
- 2,5 szk. płatków owsianych
 - 1/3 kostki masła
 - 3 łyżki miodu
 - 2 łyżki brązowego cukru
 - 1/2 szk. siekanych migdałów lub orzechów laskowych (u mnie i to i to i jeszcze słonecznik)
 - szczypta soli
 - 2 łyżki oleju
 - pół łyżeczki cynamonu
 - pół szklanki suszonej żurawiny
 - pół tabliczki gorzkiej czekolady
 
- nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
 - płatki owsiane i siekane orzechy mieszamy z olejem
 - na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy płatki owsiane z siekanymi orzechami
 - podpiekamy całość aż się przyrumieni (ok 3-5 minut)
 - przekładamy do miski do przestudzenia.
 - w garnku roztapiamy masło z miodem, dodajemy cukier, sól i cynamon i mieszamy.
 - przelewamy do płatków, dodajmy siekaną żurawinę i mieszamy dokładnie
 - czekoladę siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłej reszty składników, mieszamy.
 - prostokątną foremkę wykładamy folią aluminiową, przekładamy płatki i mocno dociskamy wypełniając całą powierzchnię blachy. Przyłóżcie się do tego, żeby batoniki się nie rozpadały przy krojeniu :)
 - wstawiamy całość do lodówki na 2 godziny
 - po wyjęciu kroimy na batony i przechowujemy w lodówce (jak lubimy twardsze) lub temp. pokojowej (jak wolimy miększe) do tygodnia czasu.
 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz