wtorek, 5 grudnia 2017

Candy Cane Cookies

Tak, kolejny sezon przedświąteczny w pełni a ja szukam nowych przepisów na ciasteczka, które zimą piekę jeszcze chętniej niż zwykle. Poniższy przepis jest idealny na mikołajki, ale nie tylko. Cała "efektywność" tkwi w zabawie ciastem, które samo w sobie jest bardzo proste w przygotowaniu. No to do dzieła!



Składniki:
  • 1 szk. miękkiego masła
  • 1 szk. cukru
  • 1/4 szk. cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 2,5 szk. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku
Przygotowanie:
  • w misce miksujemy masło z cukrem i cukrem pudrem, dodajemy jajko i olejek waniliowy
  • gdy całość się połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • w końcowym etapie ugniatamy ciasto ręcznie.
  • dzielimy na pół i do połowy dodajemy czerwony barwnik. Dokładnie zagniatamy aż cała porcja będzie jednolicie czerwona.
  • z obu porcji formujemy kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki min na 2-3 godziny (można na całą noc)
  • po wyjęciu z lodówki odkrajamy z obu porcji niewielką ilość ciasta i formujemy wałeczki długości ok. 12cm. 
  • 2 wałeczki w różnych kolorach splatamy dosyć zwięźle i formujemy z nich laski.
  • układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie (urosną!) i pieczemy ok 8-10 min w temp. 175 stopni. 

1 komentarz: