Poniżej przytaczam przepis, z którego korzystałam, jednak w przyszłości zdecydowanie ograniczę cukier, zarówno w cieście jak i polewie, ponieważ lamingtony wyszły baaardzo słodkie (ale może takie miały być :) )
Składniki:
- 125g miękkiego masła
- 1 szk. cukru
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 1 3/4 szk mąki
- 1/2 szk mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- słoiczek dżemu truskawkowego
- na lukier: 3,5 szk. cukru pudru, 1/4 szk kakao, łyżeczka masła, 1/2 szk wrzątku
- do dekoracji: 2 szk wiórków kokosowych
- ubić masło z cukrem i wanilią na puszystą masę.
- dodać pojedynczo jajka
- dodać stopniowo połowę mąki i połowę mleka i powtórzyć (reszta mąki i reszta mleka)
- blaszkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię.
- piec 30 min w temp. 175 stopni (do suchego patyczka)
- pozostawić na 10 min w blaszce, przełożyć ciasto na kratkę i wystudzić.
- przekroić ciasto wzdłuż na pół i przełożyć dżemem.
- pokroić na "batoniki"
- przygotować lukier mieszając wszystkie składniki
- batoniki obtaczać w polewie i wiórkach kokosowych. Odstawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz