Składniki:
- 6 dużych marchewek
- pół pora (opcjonalnie, ja dodałam go by lekko zaostrzyć smak)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 250g sera mascarpone
- sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
- marchewkę obieramy i kroimy na kawałki grubości ok. 2 cm. To samo robimy z porem.
- w garnku roztapiamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa i rozdrobniony czosnek i wszystko mieszamy, aż poczujemy wyraźny zapach czosnku (kilka minut).
- zalewamy wodą do poziomu warzyw, solimy i gotujemy aż marchewka będzie miękka.
- zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę.
- ponownie stawiamy na małym ogniu, dodajemy mascarpone i mieszamy aż się całkowicie roztopi i połączy z kremem z warzyw. Doprawiamy do smaku.
świetna konsystencja!
OdpowiedzUsuń