niedziela, 11 stycznia 2015

Krem z marchewki z mascarpone

Przyznaję, że nie jest to lekka zupa, choć może taka być, jeżeli dodamy do niej mniej mascarpone. Ja uwielbiam kremowy smak, jaki nadaje potrawon ten ser, więc nie ograniczam się używając go w kuchni :)


Składniki:
  • 6 dużych marchewek
  • pół pora (opcjonalnie, ja dodałam go by lekko zaostrzyć smak)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250g sera mascarpone
  • sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  • marchewkę obieramy i kroimy na kawałki grubości ok. 2 cm. To samo robimy z porem.
  • w garnku roztapiamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa i rozdrobniony czosnek i wszystko mieszamy, aż poczujemy wyraźny zapach czosnku (kilka minut).
  • zalewamy wodą do poziomu warzyw, solimy i gotujemy aż marchewka będzie miękka.
  • zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. 
  • ponownie stawiamy na małym ogniu, dodajemy mascarpone i mieszamy aż się całkowicie roztopi i połączy z kremem z warzyw. Doprawiamy do smaku.
Możemy podać sam krem lub przygotować do niego dodatki. Ja pokroiłam drobno cukinię, wymieszałam z rozdrobnionym czosnkiem, solą, ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek i podsmażyłam na patelni. Możecie zamiast tego dodać pokrojoną drobno mozzarellę, grzanki lub starty żółty ser.

1 komentarz: