Składniki:
(używam szklanek 350ml)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 100g suszonej żurawiny
- 2 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jabłka
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z dodatkiem cynamonu. Jeżeli jabłka zaczynają przywierać do dna, dolewamy niewielką ilość wody. Kiedy kawałki zaczynają się rozpadać, dodajemy masło i mieszamy aż masło się całkowicie roztopi i powstanie gęsty sos.
- w misce mieszamy składniki suche, czyli płatki, cukier, sodę, sól i żurawinę.
- w oddzielnym naczyniu mieszamy mleko, roztrzepane jajko i sos jabłkowy z patelni.
- wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy dokładnie.
- wylewamy ciasto do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy migdałami.
- pieczemy 15-20min w temp 180stopni z termoobiegiem.
- po wyjęciu kroimy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńmmm prawie jak ciacho! :)
OdpowiedzUsuń