środa, 7 stycznia 2015

Pieczona owsianka na śniadanie

Jeżeli tak jak ja, codziennie rano jecie płatki owsiane, wiecie, że czasem trzeba sobie to danie jakoś urozmaicić ;) Inspiracją do poniższego przepisu był ten oto filmik. Z powodu braku sosu jabłkowego i chęci dodania cynamonu, stworzyłam własną wersję :)


Składniki:
(używam szklanek 350ml)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 100g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z dodatkiem cynamonu. Jeżeli jabłka zaczynają przywierać do dna, dolewamy niewielką ilość wody. Kiedy kawałki zaczynają się rozpadać, dodajemy masło i mieszamy aż masło się całkowicie roztopi i powstanie gęsty sos.
  • w misce mieszamy składniki suche, czyli płatki, cukier, sodę, sól i żurawinę.
  • w oddzielnym naczyniu mieszamy mleko, roztrzepane jajko i sos jabłkowy z patelni.
  • wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy dokładnie.
  • wylewamy ciasto do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy migdałami.
  • pieczemy 15-20min w temp 180stopni z termoobiegiem.
  • po wyjęciu kroimy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Tym sposobem mamy śniadanie na kilka dni :) Przed zjedzeniem możemy lekko podgrzać porcję w mikrofalówce.

2 komentarze: