Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 seler (ok.0,5kg)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 20 dag brukselki
- pół pora
- 4 duże pieczarki (ok 20dag)
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki pasty ajvar
- 1 + 3 łyż. masła
- sól, pieprz
- bułka tarta
- seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dorzucamy brukselki, solimy i gotujemy
- pieczarki i por kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce masła z dodatkiem soli i pieprzu aż odparuje woda a por się zeszkli.
- kiedy gotujące się warzywa będą miękkie, odcedzamy przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy widelcem.(możecie odłożyć kilka brukselek, żeby nimi udekorować wierzch zapiekanki)
- odstawiamy masę warzywną do lekkiego przestudzenia i wbijamy jajko (jeżeli masa będzie zbyt gorąca, jajko się zetnie).
- dodajemy warzywa z patelni, ajvar, rozdrobniony czosnek i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Jeżeli masa będzie bardzo rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej i mieszamy dokładnie.
- przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą, układając na wierzchu wiórki masła, brukselki (jeżeli odłożyliśmy je wcześniej) i posypując całość cienką warstwą bułki tartej.
- zapiekamy 15-20 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
pyszne danie! bezmięsne dania właśnie ubóstwiam!
OdpowiedzUsuń