wtorek, 30 grudnia 2014

Śląski obiad - modra kapusta

Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne odmiany uwzględniają w przepisie  również odrobinę kminku, masło czy gęsi smalec :)


Składniki:
  • 1kg czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 kwaśne jabłko
Przygotowanie:
  • kapustę szatkujemy drobno, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy z octem do miękkości.
  • boczek kroimy drobno i wytapiamy na patelni. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż sie zeszkli.
  • miękką kapustę zdejmujemy z ognia i odlewamy wodę. Dodajemy boczek z cebulą i wytopionym tłuszczem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy starte jabłko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz