sobota, 27 grudnia 2014

Śląski obiad - kluski śląskie

Podstawa śląskiego obiadu, czyli kluski, wydają się proste w przygotowaniu (i tak zapewne twierdzą wszystkie wprawione śląskie gospodynie), mi jednak dużo czasu zajęło opanowanie ich "kulania", czyli nadawania im charakterystycznego gładkiego kształtu bez pęknięć :) Tajemnica tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, ale wymaga to ćwiczeń :)


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  • obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości
  • gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lekko przestudzamy i przekładamy do miski.
  • wygładzamy ich powierzchnię, dzielimy na 4 części, z czego jedną wyjmujemy i powstałą "dziurę" wypełniamy mąką ziemniaczaną aby zrównała się z poziomem ziemniaków. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków.
  • dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ręcznie na gładkie ciasto (ma być wciąż bardzo ciepłe)
  • odrywamy niewielkie porcje ciasta, ugniatamy jeszcze w rękach jak plastelinę nadając im zwarty kształt, bez pęknięć i "kulamy" lekko spłaszczając na końcu. 
  • możemy zrobić palcem dziurki na ich powierzchni, żeby sos miał się gdzie zbierać ;)
  • gotujemy wrzucając kluski pojedynczo do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut (warto jedną kluskę wyjąć i przekroić, żeby sprawdzić, czy nie jest w środku surowa). Jeżeli przygotowujemy kluski dzień wcześniej, możemy je przechować przykryte bawełnianym lub lnianym ręcznikiem kuchennym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz