Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 250g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości
- gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lekko przestudzamy i przekładamy do miski.
- wygładzamy ich powierzchnię, dzielimy na 4 części, z czego jedną wyjmujemy i powstałą "dziurę" wypełniamy mąką ziemniaczaną aby zrównała się z poziomem ziemniaków. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków.
- dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ręcznie na gładkie ciasto (ma być wciąż bardzo ciepłe)
- odrywamy niewielkie porcje ciasta, ugniatamy jeszcze w rękach jak plastelinę nadając im zwarty kształt, bez pęknięć i "kulamy" lekko spłaszczając na końcu.
- możemy zrobić palcem dziurki na ich powierzchni, żeby sos miał się gdzie zbierać ;)
- gotujemy wrzucając kluski pojedynczo do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut (warto jedną kluskę wyjąć i przekroić, żeby sprawdzić, czy nie jest w środku surowa). Jeżeli przygotowujemy kluski dzień wcześniej, możemy je przechować przykryte bawełnianym lub lnianym ręcznikiem kuchennym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz