Składniki:
na 8 sztuk
- 8 plastrów chudej wołowiny (najlepiej poprosić w sklepie i pokrojenie jej i rozbicie jak najcieniej), u mnie mięso ważyło niecały kilogram
- 8 łyżeczek musztardy, najlepiej pikantnej
- 4 wędzone surowe kiełbasy
- 500g wędzonego surowego boczku
- 2 cebule
- 4 średnie ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- plastry cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (jeżeli nie udało nam się takich zakupić)
- każdy płat mięsa oprószamy z jednej strony solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą.
- nakładamy na każdy płat posiekaną drobno cebulę, kiełbasę i ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i kładziemy na każdą porcję po 2 ćwiartki.
- zwijamy rolady (brzegi chowając do środka) i zawijamy lnianą nicią, aby zabezpieczyć je przed rozpadaniem (obwijamy kilkukrotnie wzdłuż i w poprzek)
- rozgrzewamy na głębokiej patelni olej i obsmażamy rolady z każdej strony (po 2 minuty), dokładamy boczek pokrojony na 2 części
- podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 2-3 godziny dolewając wodę, żeby rolady ciągle były w niej zanurzone do połowy
- przed podaniem usuwamy nici a z wywaru robimy sos dodając śmietanę rozrobioną z mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz