poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śląski obiad - rolady

Postanowiłam zamieścić na blogu krótki cykl poświęcony śląskiemu obiadowi, czyli roladom, kluskom i modrej kapuście. Zaczynamy od rolad. Oryginalne powinny być koniecznie wołowe, jednak warto wspomnieć, że z szynki wieprzowej również wychodzą smaczne :)


Składniki:
na 8 sztuk
  • 8 plastrów chudej wołowiny (najlepiej poprosić w sklepie i pokrojenie jej i rozbicie jak najcieniej), u mnie mięso ważyło niecały kilogram
  • 8 łyżeczek musztardy, najlepiej pikantnej
  • 4 wędzone surowe kiełbasy
  • 500g wędzonego surowego boczku
  • 2 cebule
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
  • plastry cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa (jeżeli nie udało nam się takich zakupić)
  • każdy płat mięsa oprószamy z jednej strony solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą.
  • nakładamy na każdy płat posiekaną drobno cebulę, kiełbasę i ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i kładziemy na każdą porcję po 2 ćwiartki.
  • zwijamy rolady (brzegi chowając do środka) i zawijamy lnianą nicią, aby zabezpieczyć je przed rozpadaniem (obwijamy kilkukrotnie wzdłuż i w poprzek)
  • rozgrzewamy na głębokiej patelni olej i obsmażamy rolady z każdej strony (po 2 minuty), dokładamy boczek pokrojony na 2 części
  • podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 2-3 godziny dolewając wodę, żeby rolady ciągle były w niej zanurzone do połowy
  • przed podaniem usuwamy nici a z wywaru robimy sos dodając śmietanę rozrobioną z mąką.
Boczek po wystudzeniu idealnie nadaje się na chleb :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz