Składniki:
- 200g białej mąki pszennej (lub 550g jeżeli wykorzystujemy tylko taką)
- 350g mąki razowej
- 300g miodu
- 100g cukru pudru
- 140g masła (120g w wersji wyłącznie z białą mąką)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g przyprawy do piernika
- 3 łyżki śmietanki 12% (tylko w wersji razowej)
- ew. pół łyżeczki pieprzu świeżo mielonego (jeżeli lubicie "szczypanie w język" ;) )
- miód i masło podgrzać mieszając (do połączenia składników), wystudzić.
- dodać resztę składników i zagnieść lub zmiksować. Jeżeli bardzo się klei, wstawic do lodówki na pół godziny.
- wałkować na grubość 2-3mm i wykrawać pierniczki. Można zrobić w nich otwory na sznurek lub wstążkę (ja robiłam je słomką do napojów)
- piec 8-10 min w temp 180 stopni, po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia
ale urocze! te kolory :)
OdpowiedzUsuń