piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki z mąką razową

To chyba najprostsze w wykonaniu pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Na dodatek można je przygotować z mąką razową, ale można też wykorzystać wyłącznie białą mąkę pszenną, wtedy pierniki będą miały bardziej tradycyjny smak i konsystencję (jeżeli ktoś z Was piekł cokolwiek na mące razowej, wie o czym mówię :) ).

Składniki:
  • 200g białej mąki pszennej (lub 550g jeżeli wykorzystujemy tylko taką)
  • 350g mąki razowej
  • 300g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 140g masła (120g w wersji wyłącznie z białą mąką)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g przyprawy do piernika
  • 3 łyżki śmietanki 12% (tylko w wersji razowej)
  • ew. pół łyżeczki pieprzu świeżo mielonego (jeżeli lubicie "szczypanie w język" ;) )
Przygotowanie:
  • miód i masło podgrzać mieszając (do połączenia składników), wystudzić.
  • dodać resztę składników i zagnieść lub zmiksować. Jeżeli bardzo się klei, wstawic do lodówki na pół godziny.
  • wałkować na grubość 2-3mm i wykrawać pierniczki. Można zrobić w nich otwory na sznurek lub wstążkę (ja robiłam je słomką do napojów)
  • piec 8-10 min w temp 180 stopni, po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia
Dekorujemy według uznania, ja wykorzystałam lukier z cukru pudru i wody z dodatkiem czerwonego barwnika. Ponieważ struktura ciasta z mąką razową jest specyficzna, bardziej "wiórowa" niż w tradycyjnych piernikach, pokryłam je gruba warstwą lukru a niektóre przełożyłam dżemem. Wiem, ze kłóci się to poniekąd z ich "zdrowszym" charakterem, ale przecież pieczemy je raz w roku ;)

1 komentarz: