piątek, 28 listopada 2014

Herbatniki z solą morską

Uwielbiam maślane ciastka z wyraźną słoną nutą, która tylko podkreśla smak masła. Te ciastka właśnie takie są. Nie spodziewajcie się czegoś w stylu szkockich herbatników shortbread, bo te mają inną formę, ale można powiedzieć, że to również coś niebanalnego zamkniętego w bardzo niepozornej formie :)


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
  • wymieszać suche składniki.
  • dodać zimne, pokrojone w kosteczkę masło i dokładnie wyrobić ciasto ręcznie. 
  •  przełożyć do miski, dodać jajko i szybko zagnieść.
  • uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • rozwałkować na grubość ok. 2mm, wyciąć herbatniki i piec ok 10min w temp. 160 stopni (termoobieg)

1 komentarz: