Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g cukru kandyzu (ja użyłam tego)
- szczypta soli
- 150g śmietany 18%
- 150g masła
- ewentualnie kilka kropli aromatu migdałowego, co nada ciastkom cudowny marcepanowy smak
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy pozostałe składniki i ucieramy dokładnie mikserem.
- przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie podsypując mąką.
- dzielimy ciasto na pół i z każdej połówki formujemy wałek. Wałki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
- po wyjęciu kroimy na plasterki grubości 4mm i lekko rozgniatamy palcami lub specjalnymi stęplami do ciastek
- układamy ciastka na blaszce i pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
wyglądają uroczo! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuń