poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa rybna

Miał być chowder, ale ponieważ wtedy obok ryby głównym składnikiem powinny być ziemniaki, postanowiłam mianować to danie (jakże oryginalnie) po prostu zupą rybną :) Polecam na chłodne dni. Zupa jest bardzo sycąca i przepyszna!


Składniki:
  • 500g świeżej ryby (u mnie łosoś, dorsz i pstrąg)
  • pół szklanki tłustego mleka
  • 1/4 szklanki białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże marchewki
  • 1 ziemniak
  • 2 garści groszku
  • kilka różyczek kalafiora (opcjonalnie)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
  • na maśle podsmażamy poszatkowaną szalotkę. Gdy się zeszkli, zalewamy mlekiem, wkładamy kawałki ryby (ze skórą), dolewamy wino i dorzucamy dozdrobniony czosnek. Przykrywamy i dusimy 10-15 minut.
  • wyjmujemy rybę, dolewamy litr wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy aż będą prawie miękkie.
  • w tym czasie rybę porcjujemy na kawałki usuwając skórę i ości.
  • kawałki ryby wrzucamy do zupy i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz