Składniki:
- 500g świeżej ryby (u mnie łosoś, dorsz i pstrąg)
- pół szklanki tłustego mleka
- 1/4 szklanki białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 duże marchewki
- 1 ziemniak
- 2 garści groszku
- kilka różyczek kalafiora (opcjonalnie)
- pęczek koperku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 200 ml śmietanki 30%
- na maśle podsmażamy poszatkowaną szalotkę. Gdy się zeszkli, zalewamy mlekiem, wkładamy kawałki ryby (ze skórą), dolewamy wino i dorzucamy dozdrobniony czosnek. Przykrywamy i dusimy 10-15 minut.
- wyjmujemy rybę, dolewamy litr wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy aż będą prawie miękkie.
- w tym czasie rybę porcjujemy na kawałki usuwając skórę i ości.
- kawałki ryby wrzucamy do zupy i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz