czwartek, 13 listopada 2014

Chutney z mango i gruszki

Gdyby nie jutrzejszy Dzień Króla Juliana (tak, tak...) pewnie nie zrobiłabym swojego pierwszego w życiu chutney z mango. Ale zostałam zmotywowana i wyszło pysznie. Niby świetnie sprawdza się podane z kurczakiem, ja podam je jednak z serem z niebieską pleśnią, bo moim zdaniem w tej kombinacji sprawdza się idealnie!


Składniki:
  • 1 niezbyt miękkie mango
  • pół gruszki
  • 3 łyżki białego wina półwytrawnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu
  • papryczka chilli (ilość według uznania)
Przygotowanie:
  • owoce obieramy, usuwamy pestkę i gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i podgrzewamy.
  • jak owoce zaczną puszczać sok, dodajemy ocet, miód, wino, cukier i pieprz. Mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty.
  • odkrywamy i mieszając dalej podgrzewamy aż owoce zrobią się szkliste (5-7 minut)
  • po zdjęciu z ognia dodajemy pokrojoną cienko papryczkę chilli (ilość według uznania)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz