Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- pół szklanki bakalii (u mnie mieszanka różnych orzechów i rodzynek)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- banany obieramy i rozgniatamy (najlepiej przy pomocy widelca). Wlewamy masło i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- mieszankę bakalii siekamy i dorzucamy do masy wraz z żurawiną i cukrem.
- wbijamy jajko i cały czas mieszając dosypujemy mąkę z sodą, cynamonem i solą.
- jeżeli masa jest tak zbita, że nie da się jej mieszać, możemy dodać kilka łyżek mleka.
- przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki, ja jednak nie posiadam takiej, więc użyłam innej zbliżonej wielkością).
- pieczemy w temp. 170 stopni z termoobiegiem przez 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy siasto jest upieczone).
wygląda obłędnie apetycznie!
OdpowiedzUsuńTak też smakuje ;)
UsuńMmm, pychota :) Przepadam za bananowymi chlebkami :)
OdpowiedzUsuń