niedziela, 12 października 2014

Banana bread (chlebek bananowy)

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji piec chlebka bananowego, gorąco Was do tego zachęcam. Nie tylko dlatego, że jest to dziecinnie proste w przygotowaniu ciasto, ale również dlatego, że idealnie wpisuje się w jesienne lekko korzenne i orzechowe smaki. Polecam do porannej kawy z odrobiną masła i (lub) dżemu.

  

 Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • pół szklanki bakalii (u mnie mieszanka różnych orzechów i rodzynek)
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • banany obieramy i rozgniatamy (najlepiej przy pomocy widelca). Wlewamy masło i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • mieszankę bakalii siekamy i dorzucamy do masy wraz z żurawiną i cukrem.
  • wbijamy jajko i cały czas mieszając dosypujemy mąkę z sodą, cynamonem i solą.
  • jeżeli masa jest tak zbita, że nie da się jej mieszać, możemy dodać kilka łyżek mleka.
  • przekładamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki, ja jednak nie posiadam takiej, więc użyłam innej zbliżonej wielkością).
  • pieczemy w temp. 170 stopni z termoobiegiem przez 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy siasto jest upieczone).

3 komentarze: