piątek, 10 października 2014

Rozgrzewający krem marchewkowo pomidorowy

Gorące zupy to mój ulubiony sposób na rozgrzanie jesienią i zimą. Poniżej jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewający krem z marchewek i pomidorów, do którego dodałam fasolkę, aby zupa była bardziej sycąca.

Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • puszka pomidorów
  • 2 łyzki masła
  • pół cebuli
  • 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, imbir, ostra papryka, cukier
Przygotowanie:
  • marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry.
  • w garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Jak się zeszkli, dorzucamy marchewkę i wszystko razem podsmażamy przez ok. 10 min. 
  • pod koniec smażenia dorzucamy pokrojony drobno czosnek, mieszamy i zalewamy litrem wody. Dorzucamy pomidory, ketchup i przyprawy do smaku i gotujemy aż marchewska będzie miękka.
  • Zdejmujemy z ognia i całość blendujemy na gładką masę 
  • dorzucamy fasolkę z sosem i sprawdzamy, czy zupa nie wymaga doprawienia. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.

1 komentarz: