piątek, 3 października 2014

Cukinia zapiekana z serem brie

To idealna propozycja na obiad lub kolację, ale również jako lunch do pracy, ponieważ świetnie smakuje nawet odgrzane w kuchence mikrofalowej ;)


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 pomidor
  • 4 duże plastry salami
  • 1 op. sera Brie (130g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • cukinię i pomidory kroimy na plastry - cukinię na 8, pomidor na 4 i dodatkowo każdy plaster jeszcze na pół.
  • w misce mieszamy oliwę z rozdrobnionym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem i otaczamy w powstałej marynacie pokrojone warzywa. Odstawiamy na 30min.
  • ser kroimy na 8 plastrów a każdy plaster salami na pół.
  • blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej kolejno plastry cukinii, salami, ser i pomidor. 
  • zapiekamy przez 30min w temp. 175 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz