niedziela, 23 kwietnia 2017

Czeski gulasz piwny

Po knedlikach przyszedł czas na gulasz. Pierwszy raz robiłam gulasz na piwie i wyszedł idealny - taki jak w Czechach :) Myślę, że to zasługa piwa i chleba razowego, którego również używałam po raz pierwszy do zagęszczenia sosu. Gorąco Was zachęcam, żeby poświęcić trochę czasu i przygotować choć raz ten klasyczny czeski obiad :)

 

 Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • 750ml jasnego piwa (najlepiej czeskiego)
  • 4 kromki razowego chleba 
  • 4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • w garnku roztapiamy smalec i podsmażamy pokrojone i obtoczone w przyprawach mięso
  • wyjmujemy mięso i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, chwilę mieszamy i ponownie wkładamy mięso.
  • wlewamy piwo, dodajemy cukier, ketchup, pastę paprykową i pokruszony chleb razowy bez skórek. 
  • Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając łącznie min. 2 godziny (aż mięso będzie idealnie miękkie a sos zawiesisty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz