Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża cebula
- 750ml jasnego piwa (najlepiej czeskiego)
- 4 kromki razowego chleba
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- w garnku roztapiamy smalec i podsmażamy pokrojone i obtoczone w przyprawach mięso
- wyjmujemy mięso i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, chwilę mieszamy i ponownie wkładamy mięso.
- wlewamy piwo, dodajemy cukier, ketchup, pastę paprykową i pokruszony chleb razowy bez skórek.
- Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając łącznie min. 2 godziny (aż mięso będzie idealnie miękkie a sos zawiesisty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz