wtorek, 2 maja 2017

Kentucky Bourbon Sandwich

Przyznam, że nie jestem fanką bourbona, ale w tym przepisie znalezionym na jednym z blogów jest coś tak amerykańskiego, że postanowiłam go (po swojemu ;) ) odtworzyć. Efekt jest obłędny, a jeżeli jak ja obawiacie się smaku bourbona, to uspokajam Was, że nie ma potrzeby. Kurczak jest zdecydowanie słodki, dlatego idealnie się komponuje z sałatką Coleslaw w bułce. Gorąco polecam Wam ten przepis jeżeli szykujecie imprezę, bo w zasadzie wszystko możecie przygotować wcześniej a kurczaka odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Ale nie czekajcie na specjalną okazję, żeby go wypróbować ;)
PS. następny w kolejności jest pulled beef burger z długo duszoną wołowiną!


Składniki:
  • 3/4 szk bourbona (ale na whiskey też powinno wyjść)
  • 3 duże ćwiartki z kurczaka 
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szk ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/4 szk. brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • pół łyżeczki papryki chilli w płatkach
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  • przygotowujemy garnek, który spokojnie pomieści przygotowanego kurczaka i podsmażamy w nim na oleju posiekane cebulę i czosnek
  • dodajemy pozostałe składniki poza kurczakiem i dokładnie mieszamy
  • wkładamy ćwiartki kurczaka i doprowadzamy do wrzenia
  • dusimy przez 3 godziny na małym ogniu
  • wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości i skóry, rozdrabniamy w palcach i wrzucamy z powrotem do sosu. Tak możemy całość wystudzić i odgrzać przed podaniem, lub...podawać od razu :)
  • ulubione bułki rozkroić tak, żeby jeden brzeg pozostał nieprzecięty. 
  • na spód bułki nałożyć roszponkę lub inną zieleninę, na to kurczaka odsączonego z sosu i sałatkę coleslaw z dodatkiem kukurydzy
 

1 komentarz: