Przyznam, że nie jestem fanką bourbona, ale w tym przepisie znalezionym na jednym z blogów jest coś tak amerykańskiego, że postanowiłam go (po swojemu ;) ) odtworzyć. Efekt jest obłędny, a jeżeli jak ja obawiacie się smaku bourbona, to uspokajam Was, że nie ma potrzeby. Kurczak jest zdecydowanie słodki, dlatego idealnie się komponuje z sałatką Coleslaw w bułce. Gorąco polecam Wam ten przepis jeżeli szykujecie imprezę, bo w zasadzie wszystko możecie przygotować wcześniej a kurczaka odgrzać bezpośrednio przed podaniem. Ale nie czekajcie na specjalną okazję, żeby go wypróbować ;)
PS. następny w kolejności jest pulled beef burger z długo duszoną wołowiną!
Składniki:
- 3/4 szk bourbona (ale na whiskey też powinno wyjść)
- 3 duże ćwiartki z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szk ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1/4 szk. brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- pół łyżeczki papryki chilli w płatkach
- 2 łyżki oleju
- przygotowujemy garnek, który spokojnie pomieści przygotowanego kurczaka i podsmażamy w nim na oleju posiekane cebulę i czosnek
- dodajemy pozostałe składniki poza kurczakiem i dokładnie mieszamy
- wkładamy ćwiartki kurczaka i doprowadzamy do wrzenia
- dusimy przez 3 godziny na małym ogniu
- wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości i skóry, rozdrabniamy w palcach i wrzucamy z powrotem do sosu. Tak możemy całość wystudzić i odgrzać przed podaniem, lub...podawać od razu :)
- ulubione bułki rozkroić tak, żeby jeden brzeg pozostał nieprzecięty.
- na spód bułki nałożyć roszponkę lub inną zieleninę, na to kurczaka odsączonego z sosu i sałatkę coleslaw z dodatkiem kukurydzy
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń