Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- 200g mąki krupczatki
- 2 jajka rozm. M
- 300ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- mleko lekko podgrzewamy (najlepiej tak, żeby po włożeniu palca nie czuć było różnicy temperatury :) ), dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i 2 łyżki krupczatki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
- resztę mąki, sól i jajka umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy (punkt pierwszy :) ) i wszystko dokładnie mieszamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Mi zajęło to ok 7 min wyrabiania drewnianą łyżką, ale możecie użyć też miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
- miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 min.
- zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku
- ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek na kształt małej bagietki. Jeżeli ciasto się klei, podsypujemy mąką (ręce również).
- w zależności od wielkości garnka gotujemy knedle pojedynczo lub podwójnie. Wrzucamy ciasto na wrzącą wodę i gotujemy po 10 min z każdej strony.
- po wyjęciu najlepiej od razu podawać. Kroimy knedliki za pomocą nici, wkładając ją pod ciasto i krzyżując na górze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz