niedziela, 23 kwietnia 2017

Czeskie knedliki

Zazwyczaj staram się przygotowywać obiady w miarę szybko, tym razem jednak postanowiłam poświęcić trochę więcej czasu i przygotować klasyczny czeski obiad, czyli knedliki z piwnym gulaszem i kapustą zasmażaną. Poniżej przepis na knedliki, który znalazłam na blogu Kuchnia Agaty, torchę go jednak zmodyfikowałam jeżeli chodzi o mąkę (do czego zainspirowały mnie komentarze i poszukiwania w internecie :) ). Ciasto wyszło idealne w podanych poniżej proporcjach, chociaż knedlików wychodzi z niego sporo. To jednak nie problem, bo świetnie smakują odsmażone na maśle i posypane cukrem, a podobno można je również mrozić.


Składniki:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 200g mąki krupczatki
  • 2 jajka rozm. M
  • 300ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
  • mleko lekko podgrzewamy (najlepiej tak, żeby po włożeniu palca nie czuć było różnicy temperatury :) ), dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i 2 łyżki krupczatki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsca na 10 min.
  • resztę mąki, sól i jajka umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy (punkt pierwszy :) ) i wszystko dokładnie mieszamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Mi zajęło to ok 7 min wyrabiania drewnianą łyżką, ale możecie użyć też miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
  • miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 min.
  • zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku
  • ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek na kształt małej bagietki. Jeżeli ciasto się klei, podsypujemy mąką (ręce również).
  • w zależności od wielkości garnka gotujemy knedle pojedynczo lub podwójnie. Wrzucamy ciasto na wrzącą wodę i gotujemy po 10 min z każdej strony.
  • po wyjęciu najlepiej od razu podawać. Kroimy knedliki za pomocą nici, wkładając ją pod ciasto i krzyżując na górze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz