poniedziałek, 18 stycznia 2016

Meatloaf

To klasyczne danie amerykańskie ma swoje korzenie w kuchni europejskiej i podobne potrawy można znaleźć w tradycyjnych kuchniach wielu państw. W Polsce chyba najłatwiej byłoby porównać je do pieczeni rzymskiej. To zapiekane mięso mielone z dodatkami, krojone przed podaniem w plastry, świetnie sprawdzi się jako obiad dla większej grupy osób albo jako lunch do pracy na kilka dni. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a smakuje wyśmienicie!


Składniki:
  • 500g wołowego mięsa mielonego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyzka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/6 szklanki ketchupu
  • 1 rozdrobniony ząbek czosnku
  • oregano, tymianek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku
sos:
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • łyżeczka cukru
natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:
  • na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i seler naciowy. 
  • jak się przyrumienią, przekładamy do miski.
  • dodajemy mięso i pozostałe składniki, mieszamy dokładnie.
  • nadajemy mięsu kształt bochenka i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
  • pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni.
  • z podanych składników przyogotwujemy sos. 
  • po upływie wskazanego czasu wyjmujemy pieczeń, polewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
  • wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, zanim pokroimy.
  • Posypujemy wierzch posiekaną pietruszką.
Możemy do pieczenia dorzucić warzywa, które będą potem świetnym dodatkiem do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz