Składniki:
- 500g wołowego mięsa mielonego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 łyzka masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżki sosu Worcestershire
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/6 szklanki ketchupu
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- oregano, tymianek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i seler naciowy.
- jak się przyrumienią, przekładamy do miski.
- dodajemy mięso i pozostałe składniki, mieszamy dokładnie.
- nadajemy mięsu kształt bochenka i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
- pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni.
- z podanych składników przyogotwujemy sos.
- po upływie wskazanego czasu wyjmujemy pieczeń, polewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
- wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, zanim pokroimy.
- Posypujemy wierzch posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz