sobota, 6 lipca 2013

Karmelowy pudding z croissantów

Nigella Lawson użyła niezwykle trafnego określenia dla tego dania - dzikie szaleństwo. Nic dodać nic ująć. Zapraszam na rozkosznie słodkie i sycące śniadanie.



Składniki:
  • 2 czerstwe croissanty
  • 100g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 125 ml śmietany 18%
  • 125ml mleka
  • 2 roztrzepane jajka
Przygotowanie:
  • rogaliki rwiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
  • cukier wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i lekko kołyszemy garnkiem, żeby cukier wymieszał się z wodą.. Stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy bez mieszania aż zrobi się karmel o bursztynowej barwie (ok 3-5 minut)
  • dodajemy śmietanę i mleko i mieszamy.
  • zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy jajka ciągle mieszając.
  • zalewamy rogaliki i zapiekamy 20 min w temp. 180 stopni.
 Dzikie szaleństwo najlepiej wychodzi przy tych dźwiękach ;) Smacznego!

 

4 komentarze:

  1. Jezu, ale dawka kaloryczna. :D
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale te ścięte jajka na zdjęciu nie wyglądają zbyt kusząco niestety

    OdpowiedzUsuń