Składniki:
- 3 kolorowe papryki
- 1 filet z kurczaka
- 5 pieczarek
- pół pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- ser feta
- ser żółty
- 2 jajka
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- papryki kroimy na pół, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą z łyżeczką soli i gotujemy ok 3 min (od momentu zagotowania). Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i odkładamy.
- kurczaka kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, pietruszkę siekamy i wszystko podsmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek, gałazki tymianku i śmietanę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty.
- farsz z mięsa przekładamy do papryk lekko dociskając i na wierzchu układamy kostki fety lub plastry sera żółtego lub wbijamy jajko. Posypujemy szczypiorkiem.
- zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz