czwartek, 4 lipca 2013

Papryki zapiekane

Kiedyś już pisałam jak lubię zapiekać dania w warzywach, ten przepis jest tylko tego dowodem :) Tym razem użyłam 3 papryk, które wypełniłam tym samym nadzieniem, jednak zapiekłam pod 3 różnymi warstwami.



Składniki:
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 filet z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ser feta
  • ser żółty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  • papryki kroimy na pół, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą z łyżeczką soli i gotujemy ok 3 min (od momentu zagotowania). Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i odkładamy.
  •  kurczaka kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, pietruszkę siekamy i wszystko podsmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek, gałazki tymianku i śmietanę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty.
  • farsz z mięsa przekładamy do papryk lekko dociskając i na wierzchu układamy kostki fety lub plastry sera żółtego lub wbijamy jajko. Posypujemy szczypiorkiem.
  • zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz