wtorek, 2 lipca 2013

Kurczak w estragonie

Przepis idealny na lato. Niewiele ziół ma tak świeży aromat jak estragon. Dla mnie jest to typowo letnia przyprawa, którą dodawałabym najchętniej do wszystkiego, nie tylko do kurczaka, z którym komponuje się rewelacyjnie. Gdzieś wyczytałam, że w średniowieczu estragon służył do odpędzania bestii i potworów, ale nie sądzę, żeby ktoś dzisiaj miał ochotę to sprawdzać ;) Warto też wspomnieć, że estragon wzmaga apetyt oraz ułatwia trawienie.
Dzisiejszy przepis, zaczerpnięty z "Kuchni" Nigelli Lawson, gości na moim stole nadzwyczaj często. I nie tylko dlatego, że ma intensywny smak estragonu, ale przede wszystkim dlatego, że jest prosty i szybki w przygotowaniu.



Składniki:
  • 1 łyżka masła (w oryginale oliwy z oliwek, ale moim zdaniem na maśle danie jest smaczniejsze :) )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonego estragonu
  • 2 filety z kurczaka
  • 80 ml białego wina
  • 60 ml śmietany 18%
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  • na patelni (lub w rondlu - ważne, żebyśmy mieli pokrywkę do naczynia, w którym będziemy przygotowywać danie) roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w półkrążki cebulę. Posypujemy 1 łyżką estragonu i podsmażamy aż cebula się zeszkli.
  • na patelni z cebulą układamy filety z kurczaka i podsmażamy ok 5 min z jednej strony.
  • odwracamy kurczaka, wlewamy wino, wsypujemy resztę estragonu, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 min.
  • sprawdzamy, czy kurczak jest dogotowany nacinając go w najgrubszym miejscu i sprawdzając, czy wyciekający sok jest przezroczysty. Jeżeli nie, dusimy jeszcze kilka minut.
  • zdejmujemy mięso z patelni i do sosu dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem i estragonem, jeżeli mamy na to ochotę :). Tak przygotowanym sosem polewamy mięso przed podaniem.
Kurczak przygotowany w ten sposób świetnie komponuje się z fasolką szparagową, którą można wymieszać przed podaniem z sosem estragonowym z tego przepisu.

Uwaga, nastrajamy się odpowiednio do gotowania słuchając tego utworu ;)

 

1 komentarz:

  1. Genialne, pyszne, idealne !!! Przepis wprost dla mnie... i ta muzyka. De-serku dziękuje !!! :)

    OdpowiedzUsuń