środa, 26 listopada 2014

Ciastka z cukrem kandyzowanym

Zasadniczą różnicą pomiędzy tymi ciastkami a zwykłymi maślanymi jest cukier. Kandyz to brązowe, twarde i stosunkowo duże kryształki, które podczas wyrabiania ciasta nie wtapiają się w nie więc nie nadają samej masie słodkiego smaku. Takim sposobem otrzymujemy ciastka, które są słodkie tylko w miejscach gdzie są kryształki :)


Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g cukru kandyzu (ja użyłam tego)
  • szczypta soli
  • 150g śmietany 18%
  • 150g masła
  • ewentualnie kilka kropli aromatu migdałowego, co nada ciastkom cudowny marcepanowy smak
Przygotowanie:
  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy pozostałe składniki i ucieramy dokładnie mikserem.
  • przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie podsypując mąką.
  • dzielimy ciasto na pół i z każdej połówki formujemy wałek. Wałki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
  • po wyjęciu kroimy na plasterki grubości 4mm i lekko rozgniatamy palcami lub specjalnymi stęplami do ciastek
  • układamy ciastka na blaszce i pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

2 komentarze:

  1. wyglądają uroczo! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń