poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zapiekane puree warzywne

 To świetny dodatek do drugiego dania. Jest torchę pracochłonny, ale końcowy efekt jest bardziej urozmaicony niż same ziemniaki ;)


Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 seler (ok.0,5kg)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 20 dag brukselki
  • pół pora
  • 4 duże pieczarki (ok 20dag)
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pasty ajvar
  • 1 + 3 łyż. masła
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
Przygotowanie:
  • seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dorzucamy brukselki, solimy i gotujemy
  • pieczarki i por kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce masła z dodatkiem soli i pieprzu aż odparuje woda a por się zeszkli.
  • kiedy gotujące się warzywa będą miękkie, odcedzamy przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy widelcem.(możecie odłożyć kilka brukselek, żeby nimi udekorować wierzch zapiekanki)
  • odstawiamy masę warzywną do lekkiego przestudzenia i wbijamy jajko (jeżeli masa będzie zbyt gorąca, jajko się zetnie).
  • dodajemy warzywa z patelni, ajvar, rozdrobniony czosnek i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Jeżeli masa będzie bardzo rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej i mieszamy dokładnie.
  • przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą, układając na wierzchu wiórki masła, brukselki (jeżeli odłożyliśmy je wcześniej) i posypując całość cienką warstwą bułki tartej.
  • zapiekamy 15-20 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

1 komentarz: