Składniki:
(na normalną keksówkę, ja robiłam z połowy porcji, bo mam małą foremkę)
- 225g miękkiego masła
- 225g cukru
- 225g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- czarny i pomarańczowy barwnik w proszku
Przygotowanie:
- wszystkie składniki ciasta oprócz kakao i barwników mieszamy.
- dzielimy ciasto na pół, do jednej połowy dodajemy kakao i szczyptę czarnego barwnika, do drugiej dodajemy pomarańczowy barwnik
- foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciemną masę, na wierzch pomarańczową i widelcem delikatnie mieszamy w kilku miejscach obie warstwy, żeby powstały "esy-floresy" :)
- Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 45 min (do suchego patyczka)
- Przygotowujemy krem mieszając wszystkie składniki. Nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy według uznania. Ja użyłam cukierków Smarties :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz